Kvällsläsning.

Fick med lite papper från bvc att läsa igenom och lite internet sidor att läsa, hur ska jag hinna med allt detta?

Första BVC besöket.

 

Idag har vi varit på BVC  för första gången, fick ta del av lite information och lite råd med amingen.

Jag hoppas verkligen att amingen kommer igång på riktigt, skulle vara så mycket lättare att slippa använda ersättning. Jag tror inte att det hade varit ett problem om jag hade haft en, men nu har jag två.

Jag har testat att dubbelammat och det funkar hyfsat, bara Clara som åmar sig och stretar emot ibland. Jag kan verkligen känna av att jag blir frustrerad ibland när det inte rikigt går som jag vill, men förösker ha tålamod och hoppas på att mjöken rinner till och räcker till båda. Just nu gör vi att den ena får börst och den andra ersättning och så tvärt om nästa gång.

Och sen tycker jag det är lite svårt att försöka få dom att äta samtidigt, är lite rädd att dom inte får i sig tillräckligt då. Men nu när vi var på BVC så hade båda gått upp i vikt så det kändes väldigt bra!

Jag håller på med förlossingsbrättelse men den tar lite tid, känns nästan spm att jag inte hinner med något alls nästan, varje gång dom sover så kastar jag mig över tvätt, matlagning, städning ut med hunden, så när dom har vaknat och vill ha mat så känner jag att jag egentligen skulle behövt gå på toa, men det får vänta tills efteråt.

Något roligt hände på BVC också, hade väldigt svårt för att hålla mig för skratt. Marcus skulle klä av Vilda inför vägningen och precis när han tog av henne blöjan så la hon av väldens raketbajs rätt på golvet! Hahaa!

Jag blev så himla paff, jag hade ingen aning om att bajs kunde flyga så långt!


Min älskade familj !


Första promenaden med våra små flickor.

Nu är äntligen våra små mirakel här!
Håller på att skriva en förlossningsberättelse men det tar lite tid :)

Idag var vi ut på promenad för första gången, oh va mysigt det var!
Så varmt och fint väder, när vi gick där och jag kika ner på flickorna så kände jag hur otroligt lycklig jag var, trodde aldrig att man kunde bli så här lycklig!

Amning.

1. Du drar barnets kropp ordentligt intill dig så att barnet ligger helt vänt mot dig. Håll barnet så att det inte behöver vrida eller böja på huvudet för att komma åt bröstet - vem tycker om att äta med huvudet vridet eller på sned? Kom ihåg att det är barnet som ska till bröstet, inte bröstet till barnet.

2. Undvik att hålla fast barnets huvud med handen utan stöd barnet under skuldror och rygg när du för barnet närmare dig.

3. I början kan det underlätta med en kudde som stödjer barnets kropp och stjärt tills du känner dig tryggare med amningen.

4. Barnets näsa ska vara i höjd med bröstvårtan, så att det får mest bröst in på underkäkssidan. Som tidigare beskrivits använder barnet tungan och underkäken som en pytteliten mjölkningsmaskin. Det suger inte ut mjölken ur bröstvårtan, det är tungan som med en elegant vågrörelse och med god hjälp av utdrivningsreflexen pressar ut mjölken ur mjölksjöarna och in i munnen på barnet.

5. För att detta ska fungera måste barnet ha en rejäl munfull bröst inne i munnen och hela barnet måste vara ordentligt och tryggt nära bröstet, så att det inte behöver suga sig fast för att hålla bröstet inne i munnen. Det har annars sugkraft som en industridammsugare och kan lätt råka skada bröstvårtan om det verkligen bara suger på den.

6. När du erbjuder barnet bröstet, kan du låta det få lukta och slicka lite på bröstvårtan. Det förbereder både bröstet och barnet på måltiden. Om du klarar att mjölka fram några droppar blir det ännu intressantare. När barnet känner bröstvårtan nudda munområdet, börjar det som regel att forma en sök- och ätmun och gapa och göra rörelser med tungan, medan det blir allt ivrigare. I början kan det mycket väl hända att du måste använda ett finger för att hålla en ivrig arm i styr, så att den inte smyger sig in mellan dig och barnet, medan du väntar på ett rejält gap.

7. När du ser att barnet gapar ordentligt med öppen mun och tungan nere i underkäken, är ögonblicket inne att dra hela barnet ännu lite tätare intill dig, så att det får rejält med bröst i den öppna munnen och sätter igång den lilla mjölkmaskinen. När barnet har ett bra tag om bröstet är överläppen utbredd mot bröstet, istället för att knipa om det. Detsamma gäller underläppen, den ska vara utbredd och ha tag om lite mer av areola än överläppen har. Nu ska det inte göra ont att amma.

Amning 2

Ska man begränsa tiden de första gångerna? Med en riktig amningsställning blir det inget slitage på bröstvårtan så därför är det inte vidare lyckat att ransonera den tid barnet behöver vid bröstet, i alla fall inte till en början. Låt barnet ta den tid det behöver för att bli färdigt.

Några barn kastar sig över bröstet med glupande aptit, andra föredrar att snusa lite och småsnutta innan de sätter igång på riktigt. Mammor med många barn anser att skillnader i uppförande vid bröstet berättar något om barnets olika temperament och personlighet.

Genom att helt enkelt släppa bröstet eller somna, visar barnet att den fått nog. Låt barnet hålla på tills det släpper bröstet spontant.

Många barn fortsätter att hålla kvar det härliga bröstet i munnen fastän man vet att det har fått nog och det ser ut att sova djupt. Försöker du dra bort bröstet, suger det sig ögonblickligen fast. Försök därför inte att dra till dig bröstet med makt eller list. Stick försiktigt in ett finger mellan bröstet och barnets mun, tills du känner gommen. Då kommer det in luft och sugeffekten upphör så att det är lätt att lirka loss bröstet.

Amning 3

Såriga bröstvårtor
Såriga bröstvårtor är besvärliga så länge problemen varar och omgivningen har svårt att förstå att något som ser så odramatiskt ut kan göra så ont. Bröstvårtan har faktiskt känselnerver av samma slag som de man har på ögats hornhinna (cornea), så den är mycket smärtkänslig. Såriga bröstvårtor kan förebyggas genom rätt amningsställning och genom att man inte låter barnet få ligga och suga bara på bröstvårtan. Det finns en mängd kurer mot såriga bröstvårtor, och de har genom tiderna använts både av medicinsk personal och välmenande kloka gummor. Vi har mer information om såriga bröstvårtor och salvan Bepanthen som man kan använda.

Andra exempel som förekommer i skrifter är lapislösning, citronsaft, östrogener eller desinficerande, bedövande eller vitaminerande salvor. En del av dessa medel fungerar bra mot sårig hud, andra förvärrar den. Men ingen av dem gör någon nytta förrän du har gått till roten med den egentliga orsaken till problemet, nämligen en felaktig amningsställning.

Sugskadade bröstvårtor
Problem. Om barnet har varit tvunget att använda sugkraft för att hålla fast bröstvårtan, därför att det legat för långt ifrån mammans kropp och av det skälet inte har fått in nog med bröst i munnen, kan det få för sig att suga och tugga på bröstvårtan, som då lätt blir sårig.

Lösning: Skulle detta ha skett på grund av ett förbiseende, ska du för all del inte få för dig att du ska sluta amma. Modersmjölken innehåller ämnen som man tror kan hjälpa till att läka sårigheten, så fortsatt amning är den bästa behandlingen. Man kan även använda mjukgörande salva. Dock är det viktigast att du och barnet har korrekt ställning. Om du tycker det är svårt att förstå hur du ska lägga barnet riktigt tillrätta, kan du försöka be någon om hjälp. När barnet ligger rätt vid bröstet, ska såriga bröstvårtor inte göra ont längre. Gör det fortfarande ont när barnet suger, så försök igen tills du lyckas. Efter avslutad amning bör bröstvårtan vara rund. Om den är tillplattad eller pekar åt sidan så kan det tyda på att barnet inte ligger helt rätt vid bröstet.



RSS 2.0