Vad ska mamman äta ?
Inför förlossningen är det viktigt att ha laddat kroppen med energi. Det går åt 500 kilokalorier i timmen när man föder barn! (Den normala kaloriåtgången för kvinnor är 2.200 kilokalorier per dygn). Under själva förlossningen kommer du inte att känna för några skrovmål för att ersätta kaloriförlusten, det du framförallt behöver då är vätska. Utan vätsketillförsel försämras arbetsförmågan drastiskt. En vätskeförlust på 3 procent av kroppsvikten sätter ned arbetsförmågan med 20 procent. Lämpliga drycker att ha med till förlossningsavdelningen är sötat te, nyponsoppa, favoritsaften eller någon näringsrik sportdryck. |
||||
|
||||
Grönsaksgryta, pasta, ris, fisk, potatis, pizza, fil med müsli, fullkornsbröd och frukt är bra mat veckorna före förlossningen. Bra att ha med till förlossningen, förutom dryck, är gott fiberrikt bröd med pålägg, frukt och godis. Det är viktigaste är att du sköter dig själv från allra första början av. Det är din skyldighet att se till att det växande barnet får en så bra miljö som möjligt och att vara rädd om dig så att du har goda utsikter att vara frisk och full av energi under graviditeten. |
||||
|